[ In de media] Wat als je kind een fanatiek gamer is? Tien tips voor ongeruste ouders.

September 13, 2018 0 By Tom

Jullie lazen het misschien al. Davy en collega Huub gaven in ‘het laatste nieuws’ tien tips voor ongeruste ouders.Je kan het volledige artikel hier lezen!

 1. Bekijk het positief!
  Ouders zien gamen best als een hobby die ook op een positieve manier besproken kan worden. Praat mee, geef grenzen aan. Gamen hoort bij deze tijd.
 2. Maak van gamen een gezinsactiviteit
  Je bent als ouder best ook betrokken bij het gamen. Dat kan vanaf de lagere school. Begin hier vroeg mee, want het is moeilijk om later in te pikken, bijvoorbeeld wanneer je puber het al jaren gewend is om alleen te gamen. Probeer er een gezinsactiviteit van te maken.
 3. Bied structuur
  Structureer het gamen samen met je kind in een weekschema. Gamen kan immers op elk moment gebeuren. Ouders helpen best met het inplannen van de gaming-activiteiten. Tijdsduur is minder van belang, wél het gevoel rond en het ‘waarom’ van gamen.
 4. Wees Game-wijs
  Kijk vooral naar het gedrag rond gamen en streef naar een ‘game-wijze’ opvoeding. Sowieso moet je als ouder heldere afspraken maken over gamen en schermgebruik en daar consequent in zijn.
 5. Plan een dagje vrijaf!
  Plan ook gamevrije dagen in: stel zelf activiteiten voor of laat je kinderen zelf een alternatief voorstellen.
 6. Kies je moment
  Bespreek gaming wanneer je kind niet aan het gamen is. Tijdens het gamen heeft je kind hier minder aandacht voor.
 7. Let op de tijd
  Help kinderen te beseffen welke tijdsinvestering gamen van hen vraagt. En wanneer ze moeten stoppen, geef je dit best voldoende op tijd aan. Anders laten ze hun virtuele team mogelijk in de steek.
 8. Onthoud: gamen kan ook leerzaam zijn!
  Denk eraan dat gamen ook zeker positieve leereffecten heeft: leren uit fouten, probleemoplossend denken en doorzettingsvermogen zijn belangrijke attitudes die door te gamen zeker gestimuleerd worden. Ook ruimtelijk inzicht en oriënterend vermogen zijn kennisdomeinen die door te gamen gerealiseerd worden.
 9. Steun je kind in zijn of haar droomloopbaan
  De gamesector is booming. Gamen brengt spelers in contact met een hele reeks van nieuwe beroepen, opleidingen en tewerkstellingskansen. Misschien wil je tiener wel aan de slag als concept-artist of als gameontwikkelaar.
 10. Blijf Alert
  Natuurlijk blijft het niet voor iedereen bij een onschuldige hobby. Wanneer weet je of je kind té veel gamet? Let extra op als je kinderen overstuur raken als je er als ouder over wil praten. Ook als ze liegen over gamen of er een nadelig effect zichtbaar wordt – oververmoeidheid, slechtere schoolresultaten, spijbelen, sociale relaties verwateren – kan je beter eens aan de alarmbel trekken.