Apestaartjaren ’18: drie lessen voor ouders!

May 24, 2018 0 By Tom

Het Apestaartjaren congres is sinds afgelopen donderdag weer een feit. In dit tweejaarlijkse onderzoek kregen we weer een stand van zaken over het sociale media gebruik van kinderen en jongeren. De resultaten ervan werden uitvoerig gecoverd door de media zoals bijvoorbeeld door De Morgen of Vrtnws. Het integrale rapport valt hier te raadplegen. Graag geven Davy en ikzelf – na een eerste snelle lezing –  alvast drie belangrijke lessen voor ouders mee.

1.Een groeilijn: hoe zit het met het mediagebruik van kinderen en jongeren?

Er waren onder de sociale media enkele opvallende stijgers (Instagram), verwachte dalers (Facebook) en enkele nieuwkomers (Musical.ly). Als we kijken naar welke sociale netwerksites door jongeren gebruikt worden spreken we over ‘de grote vier’: Facebook, Instagram, Youtube en Snapchat. Hieronder het overzicht van de voornaamste resultaten. Via dit overzicht (overgenomen uit het rapport) kan men de evolutie zien van het sociale media gebruik. Waar bevindt uw kind zich ten opzichte van zijn/haar leeftijdsgenoten?

Oja, het onderzoek vond plaats vóór de huidige Fortnite-rage (12+, https://www.watspeeltmijnkind.nl/game/fortnite).

 

2. Ouders, geef het goede voorbeeld, vraag toestemming vooraleer u info post! 

We lezen in het rapport dat 57% van de ouders online informatie deelt over hun kinderen. Hiervan vraagt 58% van de ouders geen toestemming. Het merendeel van de jongeren, vier vijfde, ziet hier geen probleem in. Kinderen en jongeren leren ook veel door ouders te zien omgaan met sociale media. Mogen we toch een regel suggereren? Vraag toestemming – ook bij jonge kinderen – of u een bepaalde foto online mag plaatsen. Zo leert je kind reeds van jonge leeftijd, dat een foto van iemand online plaatsen geen evidentie is.

3. Een gezond digitaal dieet, een verantwoordelijkheid van allen… 

We lezen dat het voor 70% van de Vlaamse jongeren een automatisme is geworden om de smartphone te gebruiken. De cijfers van de Digimeter gaven een soort gelijke tendens aan bij volwassenen. Het toont hoe wij als volwassenen, maar ook jongeren moeite hebben met het bewust kiezen of niet kiezen om digitale media te gebruiken. Als besluit sluiten we ons dan ook aan bij het besluit van dit rapport.

“Apestaartjaren toont dus aan dat er werk op de plank ligt voor opvoeders, of dat nu ouders, leerkrachten of jeugdwerkers zijn.
We kunnen de opmars van de smartphone niet afremmen, laat staan stoppen of terugdraaien.”

Het volledige rapport kan u hier raadplegen

Oja, dat de tablet enorm aan populariteit gewonnen heeft kon je als ouder allicht al zelf ondervinden. Dat dit ook tot een les kan leiden, kan je lezen in een volgende post.

Davy & Tom